Dronttohtorlai-valotaideteos

Dronttohtorlai-lehdistötiedote (PDF, 466 kt)

Pimeä ja lumeton Rauma saa joulukuun ensimmäisenä päivänä piristysruiskeen valon, varjon ja pitsin muodossa. Pääkirjaston vieressä sijaitseva Sepän talo muuttuu kahden kuukauden ajaksi uudeksi valotaideteokseksi, jonka on suunnitellut ja toteuttanut raumalainen pitsitaiteilija Tarmo Thorström.

Valoista ja varjoista muodostuva julkinen teos Dronttohtorlai ammentaa sekä raumalaisesta pitsinnypläyksestä että itse Sepän talon historiasta. Paikkakuntalaisten keskuudessa nimi Sepän talo juontaa talossa pitkään asuneesta ja työskennelleestä hammaslääkäri Sirkka Sepästä. Rauman kielessä sana “dronttohtor” tarkoittaa hammaslääkäriä. Nimen loppuosa “lai” on nyplääjille tuttu liite, jota käytetään nimeämään pitsi esimerkiksi siinä esiintyvien kuvioiden, sen suunnittelijan tai saajan mukaan. Esimerkiksi Lehtmandel uudelleennimettiin aikoinaan Sabinalaiksi mestarinyplääjä Johanna Sabina Lundströmin mukaan.

Dronttohtorlai on sekä kunnianosoitus talolle ja dronttohtor Sepälle että raumalaiselle pitsille. Pitsitaiteilija Thorström omien sanojensa mukaan jatkaa julkisella teoksellaan aikaisemmin aloittamaansa agendaa nostaa esille erilaisia tapoja käyttää pitsiä kaupunkikuvassa. Asialla on tärkeä merkitys sekä paljaskonttisille että tullista tulleille. Kyse ei ole pelkästään kaupunkikuvan kaunistamisesta vaan myös paikkakunnan oman historian arvostamisesta. Lisäksi Thorström haluaa teoksella nostaa esiin rapistuvasta maalipinnastaan huolimatta monia mahdollisuuksia pursuavan Sepän talon.

Varjokuvia on teoksessa kaksi, joista toinen on Thorströmin teosta varten suunnittelema ja nypläämä Dronttohtorlai. Toinen varjokuvista, Laine, ammentaa muotonsa Karoliina Wahlbergin 1900-luvun alussa nypläämästä Laine-pitsistä. Rauman pääkirjaston laseissa oleva Aalto-pitsikuvio perustuu samaan Wahlbergin pitsiin. Historiallisen pitsin perusteella Thorström nypläsi uusioversion, josta sitten varjokuvakin muodostuu.

Dronttohtorlai julkistetaan Sepän talon edustalla maanantaina 1.12.2014 klo 16.00. Dronttohtorlai on esillä hämärän vallitessa 1.12.2014-31.1.2015.

Valoteos on toteutettu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Teos toimii julkisen taiteen ”koelaboratoriona”, osana työryhmän halua korjata talo yhteiseen käyttöön. Samalla se toimii esimerkkinä siitä, miten prosenttiperiaatteen mukainen taidehankinta voidaan toteuttaa valoteoksena.

Yhteistyökumppaneina ovat Rauman kaupunki, Rauman kaupunginteatteri, RaumArs-taiteilijavierasohjelma ja GU-Ohjelmat.