Talon historia

Sepän talo on valmistunut 1920-luvulla. Rakennuksen omistajat ja luvan hakijat tuolloin olivat Kivimäki & Kaikkonen. Rakennuspiirustuksen on allekirjoittanut eli talon olisi suunnitellut Kaarlo Wirtanen 6.2.1925 ja suunnitelmat on hyväksytty (Turun Lääninkansliassa) 25.4.1925. Piirustuksen merkinnässä rakennustarkastuksesta 22.5.1925 rakennuksen on täytynyt olla jo rakennettu ja piirustuksen viimeisenä olevassa merkinnässä sen täydennystarkastuksessa.

Kesäkuussa 1930 talon omistajana on ollut Juho Raunela, joka haki rakennuslupaa autotallille.

Heinäkuussa 1954 rakennuksen laajennukselle on rakennuslupaa hakenut hammaslääkäri Sirkka Seppä (1909-2003). Suunnitelman oli laatinut Rkm Kaino Kari. Pihan puolen kylkiäiseen sijoitettiin sauna ja pukutilat, kellariin puolestaan kattilahuone ja säiliöhuone. Tämä tarkoittaa, että rakennukseen asennettiin tuolloin keskuslämmitys, jonka yhteydessä uunit purettiin. Rakennuksessa tehtiin myös muita pieniä muutoksia. Silloin rakennettiin mm. sisävessat ja itäpäätyyn hammaslääkärin odotus- ja vastaanottohuone. Suunnitelmista huolimatta rakennuksen julkisivua ei onneksi muutettu 50-lukulaiseksi.

Hammaslääkäri Sirkka Seppä työskenteli myös kaupunkilaisten tuntemana kouluhammaslääkärinä ja asui talossa 1990-luvun loppupuolelle saakka. Hän oli naimisissa varhain kuolleen varatuomari Eino Sepän (1907-1955) kanssa. Pariskunnalla oli 4 lasta. Talossa on asunut jossain vaiheessa samanaikaisesti muitakin perheitä, mutta tarkkoja tietoja ei asukkaista ole. Rauman kaupunki lunasti talon ja tontin vuonna 2004 osana pääkirjaston uudisrakennusprojektia. Talo on ollut tyhjillään käytännössä koko 2000-luvun, kunnes sen kulttuurivaltaus alkoi keväällä 2014.

Talon syntymäpäivää vietetään 22.5., joten talo täytti 90 vuonna 2015.

Kesän 2017 maalaustalkoiden yhteydessä talon historiasta lisätietoa antoi Aittakarinkadulla asuva Pentti Kaarno, jonka isä Frans Kaarno (ent. Karlsson) on ollut siirtämässä Sepän talon hirsikehikkoa Kauppakatu 7:stä, jossa sijaitsi tai jonne rakennettiin Länsi-Suomen toimitusta. Siirtoluvan hakija ja toinen omistajista Kaikkonen oli Frans Kaarnon sisaren mies.

Tietoa tukee Mikko Uolan teksti kirjassa ”Länsi-Suomi 1905–1990”:
– 1921 Länsi-Suomi suunnitteli uudet toimitilat Rauman Kirjapaino Oy:n tiloihin Kauppakatu 7, muutto uusiin toimitiloihin helmikuussa 1921, tammikuussa 1924 Kauppakadun puoleisella osalla oleva pieni ja vanha ja huonokuntoinen asuinrakennus purettiin ja sen tilalle rakennettiin kaksikerroksinen kivitalo. Uusi kivinen kiinteistö valmistui elokuussa 1925.
– lähdeluettelossa on maininta: LS 25.8.1925 Uusinta Raumaa: ”Aguksen tontilla oli vuoteen 1906 saakka sijainnut vanhan puinen asuintalo (ks. Nurmi-Nielsen 1989 s. 56)  joka oli purettu Walfrid Wikmanin rakennuttaman kirjapainorakennuksen tieltä. L-S uudisrakennuksen tieltä purettiin viereinen ränsistynyt puurakennus.”

– summa summarum tästä on pääteltävissä, että Sepän talon hirret olisivat Rauman Kirjapaino Oy:n talosta Kauppakadulta. Jos siellä sijainnut kehikko on ollut pienempi on sitä Alfredinkadulla voitu jatkaa. (Työryhmä ei ole tehnyt tarkempaa tutkimusta talon historiaan liittyen.)